Masthead header

Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 9: Miten musiikkia saa käyttää mainosvideoissa?

Maarit kysyi siskoilta musiikin mainoskäytöstä:

”Jos haluaa käyttää musiikkia esim. organisaation mainosvideoissa, miten pitää toimia? Onko olemassa jotain paikkaa, mistä vapaasti saa musiikkia lisätä videoihin? Entäpä jos haluaa juuri jonkun tietyn kappaleen, esim. tunnetun artistin kappaleen, onko se mahdollista ja mitkä ovat toimenpiteet?”

Maarit, olet asian ytimessä. Kiitos hyvistä kysymyksistäsi!

Musiikki, kuten muukin taide, on suojattu tekijänoikeudella. Maalaus, valokuva tai biisi on jonkun omaisuutta ja tuon omaisuuden luvaton käyttö on rumaa ja laitonta. On tosi hienoa, että olet kiinnostunut siitä, miten homma pitäisi hoitaa oikein. Kaikki eivät ole ja sekös siskoja suututtaa. Oletkin varmasti lukenut blogipostauksemme, jossa käsittelimme kuvien luvallista ja luvatonta käyttöä. Musan kanssa toimitaan aika pitkälti samoin.

Netti ei ole pullollaan musapuoteja, joista voisi lisensoida omaan tarpeeseensa biisejä, mutta onhan niitä jonkin verran.

Music Bed ja Triple Scoop Music ovat molemmat suosittuja, helppokäyttöisiä ja luotettavia palveluita. Ne ovat erityisesti yksinyrittäjien ja pienten yhteisöjen asialla, mutta myös keskisuuria projekteja varten voi näistä lisensoida musiikkia. Mitä pienempi projekti sitä pienempi hinta. Kuvaesityksen taustaksi biisi lähtee muutamilla kympeillä. Isomman projektin – kuten indie-leffan – budjettiin kannattaa varata joitakin saturaisia per biisi. Lisenssien ehtoihin kannattaa tutustua hyvin. Aina kannattaa selvittää ainakin se, saako biisiä käyttää useampaan kuin yhteen projektiin.

Miten sitten on ilmaisen musan laita? Löytyisikö jotain, jostain?

Ilmaisen musiikin kanssa saa olla ihan yhtä tarkkana. Pelkkä ”ilmainen” ei vielä merkitse mitään. Ehdot kannattaa tavata huolella läpi, jottei joudu myöhemmin maksunaiseksi. Yksi suosituimmista ilmaista musiikkia tarjoavista nettisivuista on org-pohjainen Free Music Archive.

Google on kaveri tässäkin tapauksessa.

Hieman monimutkaisemmaksi tilanne muuttuu silloin, kun halutaan joku tietty biisi tietylle videolle. Esimerkiksi siskot voisivat laittaa seuraavan FB-livensä alkutunnariksi Antti Tuiskun Keinutaan-biisin. Me tykätään siitä ja Antti Tuiskusta. (Satu tykkää lisäksi kaikesta muustakin, mihin Antti liittyy.) Miten edetä?

Suomessa luvan musiikin käyttöön myöntää Teosto, joka myös maksaa korvaukset artisteille. Ilman Teostoa joutuisimme soittamaan suoraan Antille ja anella hänen lupaansa biisin käyttöön. Vaikkei tuo tehtävä meitä suinkaan vaivaisi, voisi Antilla olla linjat kuumina muutaman muunkin pyytäessä lupaa. Kannattaa huomioida, että Teoston lisäksi luvista ja korvauksista vastaavat myös Gramex ja Nordisk Copyright Bureau (musiikki mainosvideoille).

Aikamoinen sotkuhan tämä on, jos nyt ihan rehellisiä ollaan. Taiteen lisensointia ei totta vie ole tehty helpoksi! Toisaalta, siskot ymmärtävät tämän: ammattilaiselle kuuluu ammattilaisen korvaus. Ei ole taide syntynytkään vain sormia napsauttamalla.

Toivottavasti onnistuimme selventämään lisensointikiemuroita, Maarit!

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*