Masthead header

Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 13: Näin teen ja editoin videoita!

Sanna lähestyi meitä kysymyksellä:

Hyvät siskot, en ole tehnyt yhtäkään videota ja niinpä pelkään pudonneeni kokonaan kehityksen kärryiltä. Osaatteko neuvoa, mistä kannattaisi aloittaa, löytyykö jostain joku hyvä opas tai ohjelma, johon perehtyminen ei vie viikkoja? Kiitos!

Mahtava kysymys Sanna! Nyt näytetään yhdessä kieltä niille kehityksen kärryille ja juostaan reippaasti ohi. Videoiden tekeminen on suuri rakkaus Somesisko-Sadulle. Jos vuorokaudessa olisi 100 tuntia, olisin jo oman elämäni tubettaja. Kokosimme muutaman vinkin sinulle ensi innostukseksi videoiden tekemiseen ja muutaman varoittavan esimerkin.

Muutama vinkki videoiden kuvaamiseen:

Paina ’play’ ja ota popparit esiin. Here we go!

Kuvaaminen on oma temppunsa, mutta vasta 1/3 hommasta. Edessä on vielä kasaan kursiminen.

Muutama vinkki videoiden editointiin

Videoeditoinnin ehdottomat suosikit tällaiselle amatöörille ovat omenaimperiumin iMovies ja Windowsin Elokuvatyökalu. Molemmat ovat ilmaisia ja laitteiden mukana tulevia editointityökaluja, joilla pääsee oikein hyvin alkuun! Kumpaankaan perehtyminen ei vie viikkoja.

iMovies – plussat ja miinukset:

+ helppo käyttää puhelimella

+ lyhyitä videoita voi editoida hetkessä matkan päällä

+ sisältää alkuun sopivan äänikirjaston

+ antaa irrottaa ääniraidan ja kuvan erilleen

+ helposti käytettävä

– mobiilissa hyvin pieni määrä erilaisia fontteja, kun haluaa lisätä tekstiä kuvaan

Elokuvatyökalu – plussat ja miinukset:

+ oikein hyvä peruseditointityökalu

+ monipuolinen

+ paljon erilaisia toimintoja

– ei anna irrottaa ääniraitaa videosta

– vaatii enemmän aikaa oppia käyttämään

Musiikin käyttö videoissa

Olemme jo saarnanneet, kuinka tärkeitä tekijänoikeudet ovat niin valokuvissa kuin musiikissakin. Et voi vain ottaa omasta mielestäsi mukavaa biisiä oman videosi taustamusaksi. Sama koskee striimaamista Periscopessa ja Facebook Livessa. Varmista aina, että sinulla on lupa lähettää soitettavaa musiikkia netin syövereihin. Lue Somesiskojen erillinen postaus musiikin käytöstä videoissa täältä.

Netti on pullollaan ilmaista, vapaasti käytettävää, musiikkia. Voit etsiä sitä googlaamalla ’free use music’. YouTubella on myös oma ’Creators Studio’, josta löytyy eri kategorioittain vapaasti käytettävää musiikkia.

YouTube seuraa tarkkaan musiikin käyttöä palvelussaan ja poistaa innokkasti videoiden ääniraidan, jos musiikin osalta on rikottu tekijänoikeutta. Pahimmillaan koko tilisi voidaan poistaa. Ole siis tarkkana ja kunnioita toisten työtä. Moni ilmaiseksi musiikkiaan toisille tekevä haluaa maininnan videon yhteyteen musiikin alkuperästä. Toimi pyynnön mukaisesti!

Nyt vaan kamera käteen ja ’REC’ päälle! It’s video time!

Katso lopuksi, kuinka yksi Suomen huipputubettajista, Tume, kertoo, kuinka kaikki siskojen tässä jakamat vinkit

”on rektaalista”.

Tai kertoi jo kaksi vuotta sitten, kun siskot vielä miettivät, mitä tarkoittaa ’emoji’. Me tädit tullaan aina vähän myöhässä. Tumen vinkit vähän parempaan pro-tekemiseen!

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*