Masthead header

Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 12: Julkinen vai yksityinen some.

Lukija lähestyi Somesiskoja kysymyksellä! Jo kuukausi sitten! Ups! Toukokuu yllätti somettajan ja sitä rataa. No nyt pääsemme viimein kysymyksen pariin. Kysymys on niin mielenkiintoinen, ettemme ole halunneet vastata kuin Suomi Kanadan hyökkäykseen. Too soon?

Hei! Somesiskoille kysymys. Kuinka handlaatte roolijaon yksityis- ja työminän välillä somessa, erityisesti Facessa? Vai menevätkö suloisesti sekaisin? — Mietin mitä mahdolliselle työprofiililleni tekisin, jos työ vaihtuisi? Vinkkejä?

Huh! Tämä on aihe, johon varmasti jokaisella on mielipide, ajatus tai tapa toimia. Mustavalkoisesti oikeita vastauksia ei ole olemassa. Tästä syystä Somesisko-Satu kertoo perusteluiden kera omat tapansa ottaa yksityisyys haltuun julkisessa somessa.

Jotta vakava aihe olisi vähemmän vakava, rytmitän kirjoitusta giffeillä.

Somesisko-Satu:

Ammattini ja kutsumukseni on seurakuntapastorin työ. Asun myös samalla alueella, jossa työskentelen. Puolijulkinen ammatti oman kaupungin ihmisten parissa on asettanut huomaamatta tiettyjä rajoja yksityisyydelleni. Etenkin, kun ammattiin liittyy paljon stereotyyppisia ennakkokäsityksiä. Pyrin työssäni varmistamaan, että keskiössä on se toinen ihminen, en minä. Tästä syystä en kovin usein puhu itsestäni työni yhteydessä. Sama koskee elämää Somesiskona.

Mitä ihmettä?

Koko blogi ollaan jauhettu persoonallisuudesta ja inhimillisyydestä. Nyt kuitenkin sitten vedetään muka tiukkaa linjaa. Persoonallisuus ja inhimillisyys ovatkin eri asioita kuin oman elämänsä sisällön paljastaminen. Asiakaspalvelija voi olla avoin, hauska ja helposti lähestyttävä, mutta silti säilyttää yksityisyytensä.

Someprofiilini ovat alusta saakka olleet julkisen katselun kestäviä. En ole syntynyt 2000-luvulla, enkä siis joudu nyt lukemaan ystäväkirjamerkintöjä Instagramista tai lähettelämään Googlelle pyyntöjä poistaa teiniangstiblogiani. Somen laajenemisen myötä on ollut helppo antaa myös näkyvyyden kasvaa.

Teen paljon töitä someprofiilieni kautta ja hyväksyn Facebook-ystävikseni aina harkinnan varaisesti ihmisiä laajasta joukosta. Sometuttuja hyväksyn hieman pidemmän tutustumisen jälkeen. Jos joku on erehtynyt pyytämään minua kaverikseen, ja olen pyynnön hyväksynyt, voi luvassa olla spämmäystä ja kutsuja työhöni liittyvissä asioissa. *warning*

Kerron somessa etenkin työstäni, mutta myös ystävistäni ja vapaa-ajastani. Ainoastaan perheeni pidän tiukasti yksityisenä. Jokainen saa valita oman yksityisyyden rajansa netissä ja tämän oikeuden haluan turvata myös perheenjäsenilleni.

Työni ei ole hakea näkyvyyttä omille profiileilleni, vaan hallitsemieni sivujen ja tilien ylläpitämilleni. Siihen olen myös pyrkinyt.

Toisten someprofiileille käy näin:

Kolme asiaa pohdittavaksi yksityisyyden rajoista:

1. Yhteydenotot ja työajan rajoittaminen

Onko Facebook-profiilisi someaspasi? Vastaatko asiakkaille myös vapaa-aikanasi? Yhteydenottoja on helpointa rajoittaa hylkäämällä kaveripyynnöt. Jos päätät hyväksyä, tee selväksi, että profiilisi ja messengerisi eivät ole asiakaspalveluvälineitä. Aseta poissaoloviestejä, piilota ilmoituksia ja poistu keskusteluista. Ole välillä myös vapaalla!

2. Brändisi

Sopiiko yksityisprofiilisi julkaisut myös yrityksesi brändiin? Onko sinulla tapana käydä tiukkoja poliittisia keskustelua somessa tai avautua muuten silloin tällöin itseäsi pannuun ottavista asioista? Mitä enemmän tilisi edustaa yritystäsi, sitä enemmän yrityksen arvot sanelevat somepäivitystesi arvot.

3. Läheistesi yksityisyys

Olet itse ehkä sujut sen kanssa, että kaikki asiakkaasi näkevät mökkisi sisustuksen ja uuden vuoden bileiden jatkot. Varmista kuitenkin lähipiiriltäsi heidän yksityisyyden rajansa ennen kuin teet heistä somepersoonasi jatkeita.

Elämä olisi helppoa, jos se olisi helppoa. Vuoden 2015 alussa Facebook julkaisi Facebook at Work -sovelluksen. Sovelluksessa on mahdollista luoda erillinen työtili. Valitettavasti sovellus ei ole kaikkien Facebook-käyttäjien saatavilla.

Facebookin käyttöehdot itseasiassa kieltävät profiilin käytön muuna kuin henkilökohtaisena profiilina. Tällä Facebook pyrkii varmistamaan, että kaikki palvelussa olevat profiilit olisivat oikeita ihmisiä. Organisaatioiden käyttöön on tarkoitettu sivut. Muutama käyttöehto Facebookista:

  1. Ammattinimikkeen käyttö nimen yhteydessä on kielletty
  2. Jokaisen tulee esiintyä Facebookissa omalla nimellään
  3. Toisena ihmisenä esiintyminen on kielletty

Tämä jättää meidät tilanteeseen, jossa jokaisen on itse määriteltävä omat rajat yksityisyydelleen ja sosiaalisen median henkilökohtaisuudelle. Toivottavasti bloggauksemme antoi siihen apuja ja näkökulmia! Tässä vielä yksi:

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*