Masthead header

Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 10: Ylläpitäjän vastuu eli nettikeskustelun moderointi.

Meiju laittoi meille kysymyksen! Kiitos Meiju!

”–Olen huomannut monissa eri fb-ryhmissä ilmiön, että jos ihminen kysyy jotain neuvoa, apua tms, niin ihmiset eivät lue kysymystä oikein tai vastaavat väärin, vaikka oikea vastaus olisi jo tullut aiemmin. — Joissain esim. terveysaiheisissa verkkokeskusteluissa tästä voi olla ihan fataalit seuraukset, kun ihmiset neuvoo toisiaan väärin–. Aika ja voimatkaan ei riitä oikomaan kaikkea, mutta ennen kaikkea jos menee oikomaan väärää tietoa, saa usein ryöpyn silmilleen. Jos ajatellaan yritysten sivuja, kuinka paljon yritys on vastuussa siitä, että väärää tietoa tai ohi teeman olevia kommentteja jää näkyviin.”

Whou! Meijun kysymys on keskellä koko sosiaalisen median ja verkkokeskustelun kuuminta ydintä!

Sananvapaus ja sen rajoittaminen eli moderointi netissä.

Netti on vapauttanut tiedon. Tästä on seurannut monia hyviä asioita. Maailman jokaisessa kulmassa on reportteri valmiina välittämään uutiskuvaa ja kommentteja isolle yleisölle. Sensuuri on käynyt yhä vaikeammaksi. Sana on entistä vapaampi. Totuutta eivät määritä vain valtaapitävät. Jos haluat nousta barrikaadeille ja uskoa sosiaalisen median vallankumouksellisuuteen, katso fiilistelyksi YouTube-video kahden vuoden takaa.

Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli. Ei pelkkä tärkeiden asioiden levittäminen ole mahdollistunut. Myös valheiden, epätosien ja ihmisten yksityisyyden suojaa rikkovan tiedon levittäminen on huomattavasti helpompaa kuin ennen.  Sana on entistä vapaampi. Totuutta eivät määritä vain asiantuntijat. Jos monet totuudet ahdistavat, kurkkaa, millaisen valtiollisen videon valitsimme tästä teemasta.

Yllätys! Ei ole olemassa täydellistä sananvapautta! Ja hyvä niin!

Meillä on yhdessä sovittuja asioita, joista ei puhuta. Vaikka sananvapaus on tärkeä asia, kaikesta ei ole silti lupa puhua. Asioita, joista ei ole lupa puhua:

  1. Toisen ihmisen yksityisiä asioita julkisesti – etenkään lasten tai rikosten uhrien. Julkisuuden henkilöitä kohdellaan tässä asiassa vähän kovemmalla otteella kuin meitä taviksia.
  2. Ihmisryhmästä ei saa levittää valheellista ja vääristelevää tietoa – rasismi on not cool, not cool at all. Vihapuhe on rikos.
  3. Rikokseen ei saa yllyttää. Vaikka jokainen kantaa vastuun teoistaan, älä heitä bensaa liekkeihin tai anna tuhopolttajalle tulitikkuja.

Jokainen kantaa itse vastuun puheistaan, mutta lain rikkomista ei sallita.

Ensijaisesti vastuu on netissä kirjoittajalla. Moderaattorin eli keskustelun ylläpitäjällä on kuitenkin vastuu keskustelun mahdollistajana. Jos keskustelupalstalla kirjoitetaan lainvastaisia asioita, on moderaattorin velvollisuus ne sieltä poistaa. Viimeistään, kun viranomainen asiasta huomauttaa.

Eettinen vastuu on eri kuin laillinen vastuu.

Vaikka lakia ei rikota, kannattaa miettiä, mitkä ovat oman yrityksen arvot. Miten nämä arvot näkyvät keskustelupalstan ylläpidossa? On opeteltava piirtämään veteen se viiva, jossa toisella puolella ovat yrityksen arvot ja toisella kunnioitus ja halu suojella ihmisten ilmaisun- ja sananvapautta. Keskustelu ei ole keskustelua, jos kommentointi sallitaan vain samaa mieltä oleville. Siitä yleensä seuraa, ettei jäljelle jää paljon moderoitavaa. Hiljaisuus ja samanmielisyys eivät ole kuitenkaan keskustelupalstojen olemassaolon tarkoitus.

Eriävä mielipide tulee hyväksyä, mutta huonosta käytöksestä voi huomauttaa.

Kaikkien ei pidä olla samaa mieltä. Asioita voi kuitenkin ilmaista monella tavalla. Joskus hyvä asia katoaa karkeaan kieleen. Muista olla kuitenkin oikeudenmukainen ja huomauttaa huonosta käytöksestä tasapuolisesti. Kommenttien poisto pitää olla perusteltavissa muullakin kuin omalla fiiliksellä. Totuus ei ole enää yhtä mustavalkoista kuin aikana, jolloin se kuultiin puoli yhdeksän uutisista ja luettiin päivän lehdestä sekä tietosanakirjoista. Tämän johdosta joudumme sietämään harmaan eri sävyjä, vaikka ne eivät meidän mielestä täysin oikeita olisikaan.

Somesiskot suosittelee iltasaduksi:

Heikki Kuutin Verkkoviestien journalistinen moderointi

Oikeusministeriön lausuntotiivistelmä Keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuu (Tämä on jo viisi vuotta vanha!)

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*