Masthead header

Pelottava someleikki

Vuosi 2007 oli viattomuuden aikaa. Facebookin käyttäjämäärät laskettiin kymmenissä miljoonissa – ei miljardeissa. Steve Jobsin uudelle puhelinmallille naureskeltiin Keilaniemen korkeissa Nokia-torneissa. Facebookissa ei lähetelty yksityisviestejä eikä puhuttu omasta seinästä. Känniset bilekuvat näkyivät vain muutamalle kaverille. Ei huolta, ei pelkoa.

KA-BOOM!

Älypuhelimet, mobiililaitteet ja tabletit alkoivat vyöryä markkinoille. Se, mitä haaveiltiin milleniumina wapissa Communicatorit käsissä olikin yhtäkkiä totta.

Leikkipuisto oli avattu ja hiekkalaatikolla oli tilaa. Osa porukasta ryntäsi vauhtisokeina paikalle. Osa tuli hieman varovaisemmin perässä uutta ympäristöä tarkkaan tutkien. Osa seisoo edelleenkin leikkipuiston aidan takana foliohatut päässään puhuen aidosta vuorovaikutuksesta.

Kuka pelkää somemokaa?

Älypuhelimien myötä some ei ollutkaan enää pieni elitistikerho. Siitä oli tullut julkinen tila, jossa jokainen saattoi joutua valokeilaan yllättäen. Koska tuntemattomien ihmisten mokille on kiva naureskella, tuli yksityisiksi tarkoitetuista krapulakuvista suurta kansanhuvia. Media otti ilon irti pelottelemalla sellaisista raukoista, jotka eivät osanneet suojautua somen vaaroilta. Esimerkkitarinoita, he totesivat. Tämä sai toisten foliohatut kiristymään entisestään.

Somemokat saavat pelkäämään. Samoin koventunut kieli. Mitä jos olenkin seuraava Teri Niitti? Osa pelkää netin voimaa niin paljon, ettei uskalla tuottaa sisältöä, vaikka haluaisikin. Mitä jos mokaan?

3, 2, 1 – Täältä tullaan, valmiina tai ei!

Virheen tekeminen on pelottavaa! Totuus on kuitenkin se, että virheiden pelko estää myös onnistumasta. Ja onnistuminen. Se on kuitenkin huomattavasti todennäköisempää kuin epäonnistuminen.

Lööppeihin mahtuu vain yksi somemokaaja kerrallaan, ja parrasvalo on säästetty supermokalle. Ääripäät näkyvät voimakkaasti niin somessa kuin perinteisessäkin mediassa. Näiden väliin jää somen aito todellisuus (jota pohjoissavolaiset toimittajat tolkuksi kutsuvat). Siinä todellisuudessa voit uskaltaa, onnistua ja harjoitella ihan rauhassa.

Uuden äärellä jännittää aina.

Ota rohkeasti uskalluksen askel somen tekemiseen. Ensin pelkäät, että joku huomaa. Mutta pian toivot, että joku huomaisi. Eikä aikaakaan, kun jo maksat siitä, että edes muutama tykkäisi. (Seuraavaksi pohdit, että minkä tabun rikkomalla sinne lööppeihin pääsikään.)

Somesiskojen pulssi nousee aina ennen jokaista julkaisua ja silmiä pidettiin kiinni lanseerausiltana. Elossa ollaan edelleen!

Haaste

Jos olet kiinnostunut sosiaalisen median sisällöntuotannosta, (mutta et ole sitä aiemmin tehnyt tai uskaltanut) ilmoittaudu vapaaehtoiseksi somepäivittäjäksi viikon ajaksi työpaikallasi, harrastuksessasi tai luottamustoimessasi. Yksin- ja pienyrittäjien haaste on keksiä uusi ja ennestään käyttämätön somekampanja.

Raportoi meille tuloksia Facebookissa!

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*