Masthead header

Mäsä-Häsä on kurja kaveri eli Instagramin #aihetunnisteet viidessä minuutissa

Olet juuri naputellut nasevan kuvatekstin. Ja nyt. Nyt on tullut aika lisätä hashtag.

Hashtag eli häsä kokoaa yhteen samanhenkistä väkeä

Esimerkiksi kirjoittamalla #-hakukenttään paris, löydät kuvia Pariisista. Instakissa puolestaan tuo näytöntäydeltä kissakuvia.

Hashtag on oiva kaveri silloin, kun haluat muiden löytävän sinun kuvasi tai haluat jaotella itse tuottamaasi sisältöä erilaisten aiheiden alle. Voit keksiä oman hashtagin ja pyytää tapahtumaasi osallistuvia henkilöitä lisäämään kuvat tuota häsää käyttäen. Me käytämme häsää #somesiskot erottamaan sisällön, jota itse tuotamme tai joka liittyy meihin. Sinäkin voit ujuttaa tuon käyttämämme tunnisteen meihin liittyvien julkaisujesi alle. Näin tiedämme ottaa kantaa ja seurata sinun puuhiasi!

Käytä sellaisia aihetunnisteita, joita kuvittelet kohderyhmäsi Instagramista hakevan.


Esimerkki 1.
 Jos olet lisäämässä kuvaa Kokkolassa järjestetystä – täysin mielikuvituksemme syövereistä nousseesta – hevostapahtumasta nimeltä ”Pollen pimahdus”, voisi häsäsikermäsi näyttää tältä. (Merkitsimme sulkuihin sen määrän kuvia, joita palveluun oli artikkelin kirjoitushetkellä kyseistä aihetunnistetta käyttämällä ladattu.)

#pollenpimahdus #kokkola (yli 47K julkaisua) #hevonen (yli 28K julkaisua) #heppa (yli 13K julkaisua) #ratsastus (yli 13K julkaisua)

Kun ryhdyt näpyttämään hashtagia, kirjoita ensin ”#”-merkki. Tämän jälkeen kirjoittamasi teksti toimii linkkinä eli hakusanana. Instagram kertoo kuinka monta julkaisua kullakin aihetunnisteella on tehty.

Ja otetaanpa vielä toinen esimerkki.

Esimerkki 2. Työskentelet valtakunnallisessa nuorisojärjestössä ”Jokanaisen Pursiseura” , joka järjestää säännöllisesti jäsenistöään kokoavaa viikkotoimintaa nimellä ”Väljemmät veet”. Sinä ja kollegasi haluatte vahvistaa sitä kuuluisaa me-henkeä pitäjärajoista viis ja pyydätte osallistujia käyttämään keksimiänne aihetunnisteita #jokanaisenpursiseura ja #väljemmätveet. Toimintaan osallistuvat nuoret voivat selailla omaa instatiliään ja nähdä millainen meininki kullakin paikkakunnalla on. Teille työntekijöillekin tulee hyvä mieli, kun näette miten hyvää ja kokoavaa työtä paiskitte!

Tuntuu kivalta, kun keksimääsi häsää käytetään. Kiitä tykkäämällä näistä kuvista.

Kun aihetunniste ei toimi

Somesiskoista on kurjaa nähdä kuvia, joissa hyvä häsä onkin mäsä. Numeroita ja kirjaimia voi sekoitella, mutta esimerkiksi väliviivaa hashtagit eivät hyväksy.

Kolme muistisääntöä häsän käyttöön Instagramissa:

  1. Kirjoita hashtag aina yhteen ilman välimerkkejä!
  2. Älä siis käytä mitään välimerkkejä!
  3. Välimerkit eivät toimi aihetunnisteissa!

Instagram huolehtii myös siitä, ettei käyttöehtoja rikkovaa tai muuten loukkaavaa materiaalia päädy palveluun joukkovoimalla. Osa hashtageista onkin bannattu eli häsille on isketty porttikielto. Syy banniin on saattanut olla myös aihetunnisteen liian suuressa suosiossa. Lista kielletyistä hashtageista ei ole muuttumaton, vaan Instagram saattaa vapauttaa tunnisteet uudelleen käyttöön. Esimerkiksi #iphone ja #curvy ovat olleet jossain vaiheessa kiellettyjen listalla. Mitään ongelmaa kiellettyjen hashtagien käytöstä ei sinulle seuraa, sillä ne vain eivät kaikessa yksinkertaisuudessaan toimi.

Eikä kahta ilman kolmatta. Hashtag ei toimi myöskään silloin, jos käyttäjätilisi on yksityinen.

Huumorisnaisia, huumorismiehiä

Jos olet kuten me eli kuvittelet olevasi hauska, voit repäistä oikein kunnolla ja iskeä kuvasi alle mitä järjettömimmät häsät. Lanseerauspäivänä Somesiskot olisivat voineet käyttää seuraavia hashtageja #seonmenoanyt #vähänjännittää #eitästätulemitään #kaksvuottasuunniteltu ja #pienikuolema. Hauskat häsät ovat vain hauskoja, mutta niiden merkitys aihetunnisteina vähenee.

Sarkasmi ja piikittely toimivat kuitenkin vain harvoin sosiaalisessa mediassa, joten ole tarkkana!

Tässä vielä pieni kevennys hashtagin käyttöön. Paino sanalla kevennys.

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin
  • Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 5: Yrityksen profiili vai yksityinen tili? » Somesiskot - […] käyttämään jotain tiettyä aihetunnistetta eli hashtagia, jolloin löydät heidän kuvansa. Lue juttumme Instagramin aihetunnisteista täältä. Hashtagit eivät valitettavasti toimi Facebookissa samalla tavalla. Facebook on muun muassa […]ReplyCancel

  • Mikä on gif? Kymmenen somesanaa. Osa 1. » Somesiskot - […] Häsä. Aihetunniste. Tärkeä osa someviestintää, nykyään myös puhekieltä. Hashtagilla löydät samaan aiheeseen liittyvät somesisällöt helposti. Avainsana, joka kertoo viestisi ytimen sekä liittää sen laajempaan keskusteluun samasta aiheesta. Käytössä erityisesti Twitterissä ja Instagramissa. 1990-luvun IRC-kasvatit voivat muistaa häsän jo noilta ajoilta. Retroa – ei, vaan valtavirtaa. Sana hashtag lisättiin Oxford Dictionaryyn vuonna 2014. Lue juttumme häsän käytöstä Instagramissa. […]ReplyCancel

  • Sinä kysyt, sisko vastaa. Osa 8: Somekampanjan hallinnointi » Somesiskot - […] olla valmiita vuorovaikutukseen kampanjasta innostuneiden kanssa. Jos loit kampanjallesi oman aihetunnisteen (hashtagin), keskustele sitä käyttäneiden kanssa. Repostaa, retviittaa, kommentoi ja tykkää! […]ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*