Masthead header

Leiriduunarin someluntti – Lapset, nuoret ja some

Siskot ovat viettäneet luultavasti noin miljoona viikkoa leirikuplassa lasten ja nuorten kanssa. Kokosimme kesän leiriduunareille neljän koon listan siitä, miten meidän mielestä someen kannattaa suhtautua leireillä.

Kasvata – Some ei ole nuorille iso numero tai mikään erityinen puheenaihe. Siitä voi kuitenkin keskustella tarpeen ja leiriolosuhteiden niin vaatiessa. Kerro toiveistasi ja ehkä myös peloistasi. Mikä sinua aikuisena pelottaa somessa? Miksi? Leirikupla tarjoaa oivat puitteet rehelliselle keskustelulle some-etiketistä.

Kannusta – Antaudu digiviestien vietäväksi. Luota nuoriin sisällöntuottajina ja rohkaise heitä siihen. Keksikää leirillenne oma hashtag Instagramiin, perustakaa pienryhmille omia pikaviestiryhmiä, tehkää nuorten kuvaamaa ja käsikirjoittamaa livestriimiä leiriltä. Näytä, että luotat. Leiriläiset ovat myös parhaita levittämään sanaa siitä, miten hauskaa teillä on. Kännykkä ei ole uhka vaan iso, iso mahdollisuus.

Kunnioita – Leiriläisten oma some on heidän asiansa. Älä puutu lasten ja nuorten keskinäiseen viestittelyyn, ellei se ole loukkaavaa tai leirin sääntöjen vastaista. Kunnioita leiriläisten somemielipidettä, vaikka se olisi täysin päinvastainen omasi kanssa. Kunnioita myös kaikkien leirillä olevien, lasten ja aikuisten, oikeutta jäädä kuviesi ulkopuolelle. Kuvausluvasta huolimatta jokainen saa kieltää itsensä valokuvaamisen. Älä lisää mitään kuvia leiriläisistä omiin someprofiileihisi. Ikinä.

Kehu – Lapset ja nuoret ovat diginatiiveja. Heidän ei tarvitse olla somessa kuin kotonaan, sillä se on osittain heidän kommunikaationsa koti. Ihaile ääneen heidän tuottamiaan matskuja. Katsele ja kysele. Ota opiksi.

Miten ikinä someen suhtaudutkaan, muista olla järjestelmällinen. Älä hyväksy kavereiksi vain joitakin leiriläisiä. Älä tingi velvollisuuksistasi, vaikka olisit ottanut kuinka hyvän kuvan tahansa. Luontevasti somessa mahdollistaa luontevan yhteiselon myös somen ulkopuolella.

Kännykkäkiellot ja niillä uhkailut vastaavat samaa kuin karttakeppi näpeille vuosisata sitten. Se, mikä on tärkeää nuorille, on tärkeää myös leirin ohjaajille. Some on yksi näistä jutuista, joten siihen kannattaa suhtautua avoimin mielin ja intoa puhkuen. Se, mikä on sinulle vierasta, on aina mahdollisuus oppia uutta. 

Mitä unohdimme? Mikä on sinun paras vinkkisi? Kerro kommenteissa, vinkkaa muillekin lukijoille!

Tallenna tästä siskojen someluntti kännyyn, kollegalle ja keskustelun herättäjäksi suunnittelupalavereihin. Voit myös tulostaa sen ilmoitustaululle tai lähettää isosille/ryhmänohjaajille muun matskun ohessa.Click here

Lähetä kirjoitus ystävälleOta yhteyttä siskoihin

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*